Vilniuje pristatyta receptų knyga vaikams „Kakė Makė. Receptai“, kurios autorės – garsios maisto tinklaraštininkės ir mamos – tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė ir dietistė, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė. Sveikų bei lengvai paruošiamų receptų knygos pristatyme dalyvavo ne tik žinomos mamos su vaikais, bet ir svarbiausi knygos veikėjai – Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas. Įspūdingo naujos knygos pristatymo svečiai ne tik dūko su mylimais personažais, kūrė savo receptų knygos viršelį, bet ir dalyvavo diskusijoje, ko reikia, kad vaikai virtuvėje būtų saugūs ir laimingi.
Didžiausias iššūkis – suderinti vaikų mėgstamą maistą su sveika mityba
Pasakodama apie didžiausią iššūkį, kuriant ir atrenkant receptus naujai knygai, Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad sudėtingiausia buvo išsiaiškinti, ką mėgsta valgyti maži vaikai, ir pateikti tai per sveikesnio, subalansuoto maisto prizmę. „Visi žinome juokus, kaip vaikai nemėgsta brokolių, bet kuriant receptus tai tapo tikru galvosūkiu, reikėjo ieškoti, kaip į patiekalus skaniai ir patraukliai įtraukti daržoves. Ne paslėpti jas, bet priešingai – parodyti taip, kad vaikai jas pamėgtų“, – pasakoja tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė.
Pasiteiravus, kam receptus kurti sunkiau – vaikams ar suaugusiesiems, pašnekovė šypteli, kad lengvesnio varianto nėra. „Mūsų su Indre tikslas buvo sukurti universalius receptus, kad patiekalai būtų skanūs visai šeimai ir maloniai stebintų naujumu, nebūtų daug kartų matyti. Kita vertus, kuriant vaikams, gerą skonį reikia išgauti natūraliai – be ryškesnių padažų, prieskonių, neužgožiant ingredientų, tad dalį patiekalų prieš receptus sudedant į knygą reikėjo gaminti ir porą kartų“, – pasakoja K. Pišniukaitė-Šimkienė.
Indrė Trusovė neslepia, kad vienas pagrindinių tikslų kuriant knygą „Kakė Makė. Receptai“ buvo paskatinti vaikus ir tėvelius gyventi sveikiau ir naujomis akimis pažvelgti į maisto gaminimą. „Atrodo, žodis „maistas“ – toks trumpas, bet man į jį telpa viskas: laisvalaikis, darbas, laikas su šeima, geros akimirkos, atradimai ir dar daug visko. Ragauti naujus skonius, išbandyti naujus gaminimo būdus jau seniai tapo tradicija mūsų šeimoje. Dabar tikiuosi, kad ši knyga ir kitas šeimas įkvėps pasinerti į nuotykius virtuvėje“, – sako I. Trusovė.
Stilingas pagalbininkas tėvams ir kur kas daugiau nei sveiko maisto atmintinė
Šiuolaikiško, patrauklaus dizaino knygoje „Kakė Makė. Receptai“ tėveliai ras ne tik skyrelius, kuriuose patogiai pristatomi patiekalai pusryčiams, pietums, vakarienei ir desertai, bet ir estetiško serviravimo principus, darbus, kuriuos gamindami maistą savarankiškai gali atlikti vaikai, ir daugybę kitų patarimų, kaip teisingai supažindinti vaikus su maisto gaminimu.
„Sveiko, skanaus, bet kartu ir originalaus maisto receptai – tik dalis šios knygos. Kitą dalį sudaro patarimai, kurie padės tėveliams ugdyti sveikus įpročius ir maisto kultūrą šeimoje, o svarbiausia – užtikrins, kad vaikas virtuvėje jaustųsi laimingas ir saugus, o tėveliai – ramūs“, – sako „Kakės Makės“ prekės ženklo vadovė Simona Krasauskienė ir atskleidžia, kad pakviesti bendradarbiauti K. Pišniukaitę-Šimkienę ir I. Trusovę paskatino ne tik jų profesionalumas, bet ir tai, kad jos pačios – mamos.
„Kad vaikai būtų pakviesti į virtuvę ne tik valgytojo, bet ir kūrėjo teisėmis, tėveliams reikia daug kantrybės ir žinių. Indrė ir Kristina puikiai tai žino iš savo patirties, todėl „Kakė Makė. Receptai“ tai ir priemonė tėveliams. Labai svarbu, kad ši knyga ne tik įkvepia, bet ir praktiškai paruošia vaikus bei jų tėvelius atradimams virtuvėje“, – pasakoja S. Krasauskienė ir pastebi, kad „Kakė Makė. Receptai“ – viena ryškiausių šiemet pasirodžiusių „Kakės Makės“ serijos naujienų. Anksčiau „Alma littera“ pristatė Kakės Makės knygą tėvams, edukacinę liniją ikimokyklinukams, naują leidybos liniją „Monstropedija“ ir daug įvairaus edukacinio turinio, skirto alfa kartos vaikams.
Rinktis ne greitąjį, o namie paruoštą maistą paskatina ir šeimos tradicijos
Pasiteiravus, kokį patarimą galėtų duoti tėvams, siekiantiems, kad vaikai vėlesniame amžiuje lengviau atsispirtų saldumynų bei greitojo maisto pagundai ir mieliau rinktųsi namie paruoštą maistą, Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pastebi, kad svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kaip.
„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tradicija valgyti visiems drauge – labai naudinga. Beje, ji reiškia ne tik tai, kad visa šeima susėda prie bendro stalo, bet ir tai, kad visi valgo tą patį maistą. Jei vaikui paruošėme vištienos krūtinėlę ir garintas daržoves, jas turime valgyti visa šeima, o ne atskirai pasiruošti sau „suaugusiųjų“ maisto, kuris ryškesnis, pilnas prieskonių“, – šypsosi pašnekovė ir priduria, kad leisdami vaikui po truputį susipažinti su įvairiais skoniais, prisidedame prie jo subalansuotos mitybos ateityje.
„Sveika mityba – tai ne kraštutinumai ar kategoriškas tam tikrų produktų atsisakymas. Ji pirmiausia reiškia balansą, todėl ir griežti saldumynų draudimai, mano nuomone, gali duoti atvirkščią rezultatą – juk uždraustas vaisius vaikui bus dar saldesnis ir paaugęs jis būtinai paragaus išsvajotų saldėsių. Todėl, manau, daug geriau naudoti desertus kaip skatinamąją priemonę, pavyzdžiui, pažadėti vaikui, kad suvalgęs vakarienę, jis galės paragauti ir deserto“, – sako pašnekovė ir primena, kad desertai ir net greitai pagaminami užkandžiai irgi gali būti ir skanūs, ir sveiki – būtent tokie jų receptai pristatomi ir naujojoje „Kakė Makė. Receptai“ knygoje.